Kvaskový chlebík

Kvások je názov zaužívaný pre domáci kvas bežne používaný na prípravu chleba a iných druhov pečiva, do ktorých sa pridáva ako kypridlo. Základom kvásku je vo všeobecnosti múka a voda, pričom kvások si môžete založiť z rozličných druhov múky (dokonca aj z bezlepkovej!),

Kvások obsahuje až do päťdesiat druhov baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek, ktoré sa v ňom môžu vyskytovať v množstve stoviek až miliónov baktérií. Metabolické produkty týchto mikroorganizmov kypria cesto a zlepšujú stráviteľnosť, vôňu, chuť a trvanlivosť pečiva

Príprava kváskového chleba je umenie. Je to záľuba, ktorej sa dá venovať celý život. Vylepšovať jeden postup, skúšať rôzne recepty, testovať kvasenie cesta pri rôznych teplotách, či experimentovať s rôznymi tvarmi pečiva. Okrem chleba či rožkov sa z kvásku daju vyčarovať sladké buchty, koláče a kvások sa nestratí ani v ceste na lievance a iné maškrty. Čo najradšej pripravujete z kvásku vy? 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter