.webp&w=3840&q=75)
Tajomstvo dobrého trojobalu
Kamila Talarovič
Čo vyprážate na vianoce? Rybie filé, rezne alebo tofu? V každom prípade, dobrý trojobal je základ. Múka, vajce a — zo suchého chleba nastrúhaná - strúhanka.
- Pri strúhanke máte dve možnosti, vyrobiť ju zo starého chleba alebo čerstvých rožkov. Áno, aj to je možné! Čerstvé rožky nastrúhajte na strúhadle, a to na tej časti, kde sa bežne strúhajú jablká, teda nahrubo. Dôležité je, aby boli rožky nastrúhané rovnomerne. To isté platí aj pre strúhanku zo suchého chleba. Rovnomernosť je základ, aby ste predišli pripaľovaniu.
- Strúhanku pokojne ochuťte. Napríklad sušeným cesnakom alebo strúhaným parmezánom.
- Na obaľovanie v trojobale odporúčame použiť polohrubú múku. Hladká je príliš jemná a s vajíčkom sa zlepuje dokopy, čím sa horšie nabaľuje strúhanka.
- Do vajíčok nepridávajte soľ. Podobne ako keď robíte praženicu, aj v tomto prípade by sa bielkovina oddelila od vody a vajíčka by sa dobre nespojili do emulzie. Strúhanka by tak na rezeň neobalila dostatočne. Soľ je napokon už v samotnej strúhanke, keďže sa pridáva do pečiva.
- Obaľujte zľahka, mäso (rybu a pod.) zbytočne “neutľapkávajte”, mäso po namočení do vajíčka nechajte trochu odkvapkať a až potom zľahka, no dôsledne obaľte v strúhanke.
- Rezne následne vysmažte v dostatočnom množstve tuku s vysokou teplotou praženia — ideálne na masti alebo repkovom oleji.
- Vypražené rezne (ryby a pod.) nechajte chvíľu odležať v teple, podobne, ako sa to robí pri príprave steakov. V hrnci pod pokrievkou, napríklad, alebo ich pár minút dopekajte v trúbe pri cca 100 stupňoch.
- Chcete dokonalosť? Vysmažený rezeň doplňte citrónom, podobne ako sa to robí prie Wiener Schnitzel, na zvýraznenie chuti.
Vedeli ste, že pri vyprážaní strúhanky dochádza k reakcii, ktorá má na svedomí vznik toľko oslavovanej chute umami? Tak už viete, prečo sú vyprážané jedlá také obľúbené a nikdy ich nemáme dosť.
Náš tip: K rezňu jedine zemiakový šalát, ten náš z Kromky je opäť v našej ponuke, a zabezpečiť si ho viete aj na vianoce na našom eshope.
Fotka je z archívu reštaurácie Zwicker