My používame cookies

My používame súbory cookie, aby sme vám zabezpečili čo najlepší zážitok z našej webovej stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky súhlasíte s používaním súborov cookie.

Viac informácií o tom, ako používame súbory cookie, nájdete v našej zásade používania súborov cookie.

AVOTOASTY A VŠETKO, ČO O NICH POTREBUJETE VEDIEŤ

AVOTOASTY A VŠETKO, ČO O NICH POTREBUJETE VEDIEŤ

Kamila Talarovič

4. 3. 2025
3 min čítania

Niekedy okolo roku 2010 nám instagramové feedy zaplavili avotoasty - obložené chlebíky (tzv. open sandwiches), kde hralo hlavnú úlohu práve avokádo. Súviselo to najmä s rastúcou popularitou “zdravého stravovania” a Instagramu, kde sa začali často objavovať ako "fotogenické jedlo".

Aj keď sa avokádo konzumuje už tisícky rokov, koncept avokádového toastu sa prvýkrát začal objavovať v hipsterských kaviarňach v Austrálii a v Kalifornii. Za jeho rozšírenie do mainstreamu sa často pripisuje austrálskemu šéfkuchárovi Billovi Grangerovi, ktorý ho začal ponúkať vo svojej reštaurácii v Sydney už v 90. rokoch.

Neskôr sa tento jednoduchý koncept rozšíril do USA, kde sa stal symbolom modernej brunch kultúry, najmä v mestách ako New York a Los Angeles. Dnes je avokádový toast bežnou súčasťou kaviarní po celom svete, a nechýba ani u nás v Prešove. V kaviarni Nico café nájdete avotoast už dlhé roky, je to jedno z jedál, ktoré sú s Nicom takmer od jeho začiatkov a menia sa len jeho variácie.

A7405951.webp


Ako si vyskladať naozaj dobrý avotoast aj doma?

  1. Základom je - ako inak - kvalitný chlieb

Ideálny chlebík je toastový, u nás v Kromke ho voláme aj Angličan - mäkký kváskový toasťák, ktorý sa ľahko prereže aj obyčajným príborovým nožom, a krajec má tvar štvorca, tak na neho naložíte všetko pekne rovnomerne. Avotoast však pripravíte aj z ražnej kocky či klasického chleba, koľko je ľudí, toľko je druhov avotoastov.

Náš tip: Krajec chleba si najprv opečte na masle. Bude chrumkavejší, a zároveň bude mať orieškovú chuť opečeného masla.

A7401496.webp


  1. Nie je avokádo ako avokádo

Pri avotoastoch je avokádo kľúčovou ingredienciou, a to hlavne v našich končinách, keďže všetky avokáda, ktoré u nás máme, sú dovážané. Najlepšie je zrelé avokádo – mäkké, ale nie prezreté. Ak pri jemnom stlačení mierne povolí, je ideálne. Tvrdé avokáda sú bez chuti, príliš mäkké zas pekne nenarežete.

Ak ste narazili práve na avokádo, ktoré je už veľmi mäkké, namiesto narezávania ho roztlačte vidličkou, dochuťte citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením a na toast ho rozotrite ako nátierku. Aj to sa ráta!

Náš tip: Avokádo vám rýchlejšie dozreje, ak ho položíte do košíka s banánmi. Ak po prekrojení chcete, aby vydržalo čo najdlhšie zelené a nezhnedlo, pokvapkajte ho citrónovou šťavou a umiestnite do uzatvárateľnej nádoby a do chladničky. Vydrží trochu dlhšie, no ideálne ho čo najskôr spotrebujte.

  1. Čo navrch?

Na avotoast toho pokojne poukladajte veľa! Vo finále to má byť chlebík, ktorého základom je avokádo, no prepája rôzne menej či viac výrazné chute.

  • Zelenina: Cherry paradajky alebo reďkovky, skúste aj sušené paradajky, s avokádom fungujú skvelo!
  • Šalát: Skúste napríklad rukolu - no nezabudnite, každý šalát treba najprv ochutiť. Stačí bylinkový olej či citrón, pravidlo dobrých reštaurácií však znie: šalát musí byť ochutený.
  • Vajíčka: Pošírované vajíčko, volské oko alebo praženica? Vyberte si podľa toho, na čo máte chuť, vajíčko a avokádo idú k sebe.
  • Syry: Feta, mozzarella alebo hoblinky parmezánu
  • Kyslá zložka: Olivy, kapari, kvapky citrónovej šťavy
  • Bylinky: Lístky bazalky, koriandru a ďalších byliniek pridajú ďalší rozmer chute.
  • Garnish: Čili vločky, sezam či semienka granátového jablka ako čerešnička na torte!
IMG_6045_VSCO (1).webp

Pomaly ale isto sa k nám blíži jar, no kým sa nám balkóny zazelenajú bylinkami je avokádo skvelým spôsobom ako vniesť na tanier viac zelenej. Nezabudnite si chlebík naň objednať vopred, stačí nakuknúť do nášho eshopu.