
Ako správne uskladňovať chlebík?
Kamila Talarovič
Možností je veľa a každej domácnosti sa hodí iná. Dnes vám ukážeme pár tipov, ako na to.
Každý byt či dom je iný, má inú klímu, inú vlhkosť. Práve tá je pri udržiavaní čerstvosti chleba kľúčová. Je pár pravidiel, ktorými sa riadime aj my v našej pekárni, aby sa náš chlebík nezaparil, ostal chrumkavý a čo najdlhšie čerstvý.
PO DOPEČENÍ
Chlebík, ktorý vytiahneme z pece, je logicky horúci, a preto k nemu pristupujeme špeciálne. Naše police sú kovové a mriežkované, aby to dýchalo nielen nad, ale aj pod čerstvo upečeným bochníkom. Chlebík totiž musí oddychovať pri izbovej teplote niekoľko hodín, a musí dostatočne vetrať, aby nenavlhol.
PAPIEROVÉ VRECKO, UTIERKA A IGELIT
Naše chlebíky vám na predajni vždy zabalíme do papierového vrecka, aby chlebík aj naďalej “dýchal”. Doma však papierový obal stačiť nebude, vedeli to už naši starí rodičia, a tak chleby balili do ľanových utierok a obrusov. Utierka musí byť samozrejme čistá a suchá, len tak vám zabezpečí aj ďalšie pohlcovanie vlhkosti. Chlebík v látke potom vložte do igelitovej tašky, ktorá vlhkosť nepustí ďalej a chlebík vám tak vydrží čerstvý naozaj dlho.
Dbajte na to, aby utierka bola naozaj vždy suchá a podľa potreby ju vymeňte. To isté platí pre igelit, pozor na omrvinky, zvyšky starých chlebíkov a vlhkosť, v igelite by sa tak mohli šíriť plesne.
Ako na to?
- Chlebík doma vytiahnem z papiera, zabalím do čistej bavlny alebo ľanu a vložím do igelitu.
- Utierky podľa potreby pri dlhšom skladovaní mením. Po dojedení chleba dám z igelitu preč všetky omrvinky a utierku operiem.
- Ak chlebík uskladňujem v chlebníku, nepotrebujem utierky ani igelit, chlebík však uskladním prerezanou časťou nadol (na podložke), aby neuschol.
TRI TIPY NA ZÁVER
- Voskové obrúsky podobne ako igelit zadržia vlhkosť a môžu sa v nich šíriť plesne. Aj tu preto platí voskový obrúsok po každom chlebíku dostatočne vyčistiť a aj tu je medzivrstva čistej ľanovej či bavlnenej utierky dobrým tipom.
- Chlebík do chladničky nepatrí, tam by stvrdol a zatuchol.
- Do mrazničky, chlebík, naopak, patrí. Ideálne ho najprv nakrájajte a vložte do uzatvárateľného vrecka. Po vytiahnutí ho nechajte rozmraziť a čo najskôr spotrebujte.
Zdroj: kniha Bible domácího pečení, článok Denníka N “Hlavne ho nedávajte do chladničky. Ako skladovať chlieb a čomu sa pri tom vyhnúť”, a blog Jídlo a radost.