
Ako na zemiakový šalát? Odpovedá Jardo z reštaurácie Zwicker
Kamila Talarovič
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT AKO OD JARDA Z ZWICKERU
Čo rodina, to iný zemiakový šalát. A to isté platí aj pre reštaurácie - čo šéfkuchár/ka, to iný recept. K samotnému receptu nás často viaže citové puto a nedáme na neho dopustiť, práve preto, že sme ten recept zdedili. Odkukali od rodičov, babky, dedka. Miešať majonézu s tatárkou? Aké zemiaky použiť? A čo tá najkontroverznejšia ingrediencia - kukurica? Patrí do zemiakového šalátu alebo nie?
Šéfkuchára Lukáša Šepeľu, alebo ako ho poznáme my - nášho Jarda - sme sa opýtali na jeho tipy k príprave zemiakového šalátu. Jardo je jeden z dvojice šéfkuchárov reštaurácie Zwicker.

Zemiaky
Nech už máte recept akýkoľvek, základom sú zemiaky typu A, teda šalátové zemiaky, ktoré majú jemné, no pevné vnútro, a tak sa nerozvaria ani po dlhšom varení. Zemiaky sa tradične varia v šupke, voda sa vyleje a zemiaky sa nechajú vychladnúť. Potom ich ošúpete a nakrájate na menšie kocky.
Majonéza
Druhým pilierom je majonéza. Ideálne je zmiešať ju s trochou nálevu z uhoriek a horčicou. Zemiakový šalát sa totiž nesie v primárne kyslej chuti. “Doma dokonca zmiešavame majonézu spolu s tatárkou, pričom majonéza je domáca”, dodáva Jardo, ktorý prezradil, že doma v Ľubiši dokonca uvarené zemiaky nekrájajú na kocky, ale strúhajú ich nahrubo.
Zelenina
- Mrkvu je ideálne použiť čerstvú a trochu ju povariť. To isté s hráškom, stačí kúpiť mrazený hrášok a len ho oblanšírovať.
- “Cibuľu nasekajte najemno a nasoľte, aby zmäkla”, hovorí Jardo.
- Nadrobno nasekajte aj kyslé uhorky a varené vajíčko natvrdo.
Vajíčka
Vajíčka uvarte na tvrdo. Dobré vajce na tvrdo by nemalo mať zelený žĺtok, vtedy ste ho varili až príliš dlho.
Všetko spolu dobre premiešajte. Jardo hovorí, že u nich doma do šalátu pridávajú aj kukuricu. “Pre šťastie”, ako hovorí Jardova mama. A mieša sa rukou. Pre dokonalý balans chýba už len soľ, čierne korenie a trochu cukru.
“Ak by sa vám šalát zdal príliš hustý, pridajte ešte trochu nálevu z kyslých uhoriek. Šalát dobre premiešajte a ochutnávajte, hrajte sa so sladkokyslou rovnováho. Najlepší bude, keď ho necháte cez noc odpočívať v uzavretej nádobe v chladničke, aby sa chute dobre prepojili."

Čo všetko sa do šalátu ešte dá pridať?
- V niektorých domácnostiach sa majonéza zmiešava nielen s tatárskou omáčkou, ale aj so sladkou smotanou.
- Namiesto hrášku môžete pridať zeler, obvarený a nakrájaný na kocky.
- Ľahkú kyslosť môžete šalátu okrem kyslých uhoriek dodať aj citrónovou šťavou.
- Netradičné verzie prípravy zemiakového šalátu zahŕňajú strúhaný chren, kúsky jablka, cesnak, ale aj kurkumi či kari korenie.
Aj zemiakový šalát pripravíme za vás, nakuknite do nášho eshopu a vyberte si toľko šalátu, koľko potrebujete.