My používame cookies

My používame súbory cookie, aby sme vám zabezpečili čo najlepší zážitok z našej webovej stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky súhlasíte s používaním súborov cookie.

Viac informácií o tom, ako používame súbory cookie, nájdete v našej zásade používania súborov cookie.

Aj gastro má svoje trendy. Čo nás čaká na tanieroch v roku 2025?

Aj gastro má svoje trendy. Čo nás čaká na tanieroch v roku 2025?

Kamila Talarovič

22. 1. 2025
4 min čítania
Gastro scéna
Trendy

Gastrokultúra na Slovensku aj vo zvyšku sveta sa neustále mení, tak, ako sa menia požiadavky zákazníkov, trhu, tak, ako sa mení a vyvíja svet. V popredí trendov na tento rok je tak ako vlani udržateľnosť. Poďme sa na to pozrieť zblízka.

A7401446.webp


  1. UDRŽATEĽNOSŤ A BEZODPADOVÉ VARENIE

Klimatické zmeny nás nútia variť viac premyslene a minimalizovať odpad. V praxi to znamená, že tak ako progresívne reštaurácie, bistrá či pekárne, tak aj domácnosti sa stále viac snažia variť bezodpadovo. Zeleninové šupky používať vo vývaroch, z bylinkových stoniek pripravovať octy a oleje, spracuvávať mäso "od rypáčika po chvost". Jednoducho povedané, neplytvať, plytvanie je nielen neekologické a neetické, je aj čoraz drahšie.

  1. ČO S MÄSOM?

Tak, ako minulý rok, aj tento rok sa množstvo mäsa vo varení minimalizuje. A kým minulý rok bolí v popredí rôzne náhrady mäsa a laboratórne pestovanie mäsa, tento rok sa do popredia derú pokrmy úplne bez mäsa. Na výslnie sa dostávajú strukoviny, huby, a tzv. plant-based pokrmy - čau zelenina a ovocie! A naozajstní všežravci trend naozaj vyváženého stravovania posúvajú ešte ďalej, áno, hovoríme o hmyze, mikroproteínoch a riasach.

  1. AK SA DÁ, TAK REGIONÁLNE

Globalizovaný trh si všetci dlhodobo užívame, doprial nám totiž množstvo nových chutí, korení, jedál, ku ktorým by sme sa inak nedostali. Súčasné svetové dianie, vojny a klimatické zmeny nás však nútia zamýšľať sa, nakoľko je dovoz potravín z rôznych krajín sveta ekologický a/alebo etický.

Trend na rok 2025 je jasný - zamerajte sa na regionálnu produkciu, buďte kreatívny s tým, čo ponúkajú pestovatelia a chovatelia vo vašom blízkom okolí. Môže to byť tou ťažšou cestou, no pomôže vám to odlíšiť sa od konkurencie.

A7401505.webp


POĎME EŠTE KONKRÉTNEJŠIE!


  1. MENEJ ALKOHOLU MOCKTAILS A ZDRAVŠÍ ŽIVOTNÝ ŠTÝL

Mladšie generácie pijú stále menej alkoholu, no rovnaký trend platí aj pre generáciu mileniálov. V baroch sa teda ponúka stále viac nealkoholických miešaných drinkov, ktoré poznáme aj ako mocktaily.

  1. FANCY HOT DOGY

Hot dogy svoj boom v rámci streetfoodu na Slovensku už zažili, prešli sme si aj rôznymi zmenami, od kladenia dôrazu na to, aby bol párok či klobáska od poctivého farmára, až po rôzne rastlinné náhrady párkov.

Terajším trendom je posunúť hot dog na vyšší level a doplniť ich napríklad hľuzovkovou majonézou, guacamole, figovým džemom, gruyere syrom, horčicovým fondue. Haute dog.

  1. NAOZAJ NALOŽENÉ LEPEŇÁKY

Sendviče, ktoré u nás poznáme ako "lepeňáky na cestu", nie sú žiadna nuda. Trendom na nový rok sú poriadne naložené sendviče, kde medzi dva krajce kváskového chleba naukladáte niekoľkocentimetrovú vrstvu kvalitných surovín - mäso, šunka, pickles, nátierky, dobré syry, a to hneď niekoľko druhov, a ďalšie lakocinky. Aktuálny trend v Londýne, o chvíľu aj u nás.

  1. ORIENTÁCIA NA POTRAVINOVÉ ALERGIE A OBMEDZENIA V JEDLE ZÁKAZNÍKOV

Bezlaktózové a bezlepkové alternatívy, vegetariánske a vegánske úpravy jedál posunuté o level vyššie. Ľudí, ktorí trpia potravinovými alergiami stále pribúda a gastro scéna na to bude musieť reagovať. Keď sme už pri tom, aj u nás v Nicu si viete dať bezlaktózový brunch a k jedlu vám ponúkneme aj bezlepkový chlebík.

  1. VLNA ÁZIJSKÝCH JEDÁL NEKONČÍ

Kým jedným trendom je sústredenie sa na regionálnu ponuku surovín, o level vyššie sa posunie aj kórejská a japonská gastroscéna. Instantné cestoviny a polievky už dávno nie sú na úrovni vifóniek, ako ich poznáme. Kimchi vývar s kvalitnými cestovinami, ktorý si zalejete vriacou vodou znie dobre, čo vy na to?

  1. PEČENIE S FUNKČNÝMI INGREDIENCIAMI

Zákazníci pekární budú stále viac vyhľadávať výrobky, ktoré ich v rámci svojho regiónu alebo tradícií vrátia ku koreňom. Starodávne obilniny ako quinoa, teff (bezlepková alternatíva pšenice), pohánka. Proteíny, tvaroh, šošovica a z náplní kvalitné orechy alebo pistácie.

Aj v pekárenskom priemysle trendy hovoria o výrobkoch pre ľudí s potravinovými intoleranciami alebo vegánskych alternatívach.

A7402051.webp


  1. USKLADŇOVANIE POTRAVÍN A FERMENTÁCIA

Nie je to žiaden výdobytok modernej doby. Sú to práve naši rodičia, ktorí zavárali a sterilizovali všetko, čo sa dalo. Vyrábali džemy, fermentovali kyslú kapustu, varili sirupy, kečup, infuzovali vodku zelenými orechmi a podobne. To všetko spadá do kategórie bezodpadového varenia a neplytvania, o ktorom sme sa bavili v prvom bode. Udržateľnosť je nutnosťou tejto doby, nie je však ničím novým.

  1. MALÉ PODNIKY, MALÉ KAVIARNE, V MALÝCH MESTÁCH

Podniky, ktoré budú vznikať v roku 2025 budú mať skôr menšiu kapacitu, pár stolov a dôraz sa bude klásť na kvalitu, nie na kvantitu. Slovensko (a Česko) má veľké množstvo kaviarní, ktoré ponúkajú kvalitnú kávu a remeselné pečivo, a tento trend by sa mal postupne rozšíriť aj do menších miest.

Vnímate niektoré trendy aj vo svojom okolí? Každopádne vám v roku 2025 prajeme veľa dobrých gastrozážitkov, chrumkavých bochníkov chleba, lakociniek a kvalitnej kávy.